Razvoj turizma v zidanicah kot unikatnega turističnega produkta na podeželju

DMT_zig-fakeFBtlab-definitivovoluntariat DMT zidanice

Turizem mora graditi mostove. In v tem tednu smo jih zgradili kar nekaj. Na mednarodnem prostovoljskem taboru smo se povezali Društvo mladih v turizmu, Konzorcij turizem v zidanicah, projekt T-lab in Voluntariat Slovenija kot strokovni partner. Te povezave so prinesle veliko sinergij, katerih rezultat je bila odlična izvedba prostovoljskega tabora “Razvoj turizma v zidanicah kot unikatnega turističnega produkta na podeželju”.

IMG_6231 Dolga pot do vrha. Okopavanje.

Prvi most so nam pomagali zgraditi naši prostovoljci, ki so v prelepo dolenjsko vas Srednje Grčevje prišli iz kar desetih različnih držav, tudi iz Mehike. Ti so poleg zasaditve mednarodnega eko vinograda delali tudi pri več različnih loklanih pridelovalcih vina in ponudnikih turizma v zidanicah, ob popoldnevih pa so hodili na različne izlete, kjer so spoznavali lokalno kulturno in naravno dediščino ter se srečevali z lokalnim prebivalstvom. Tako so poskrbeli za pristen stik med tujimi in lokalnimi ljudmi, učenje drug od drugega in razumevanje različnih kulturnih ozadij.

IMG_6478 Učenje sajenja trsov.

V Grčevju po nekaj dneh dela res stoji mednarodni eko vinograd. Predstavnik vsake države si je izbral in zasadil svojo vrsto. Tega smo si zamislili kot dodatek starinski in obnovljeni zidanici Škatlar in bo odslej del turistične ponudbe. Zaradi izbire sorte ga ne bo potrebno škropiti, podpirajo pa ga samo leseni količki. Tako smo s taborom spodbudili ekološko pridelavo vina, saj želimo dokazati, da je prav sonaravni turizem prava izbira za turizev v zidanicah. Tudi ta most med naravo in človekom se nam zdi zelo pomemben.

IMG_6602 Raftanje po reki Krki.

Turizem v zidanicah obstaja od leta 2010. Turizem tu so nekateri ponudniki že dvignili na precej visoko raven. Seveda pa se večina ponudnikov in konzorcij sam srečujejo s težavami pri promociji in trženju ponudbe v tujini. Prav zato smo si želeli skupine mednarodnih prostovoljcev, ki so nam v zadnjih dneh s pogledom “od zunaj” predlagali nove turistične produkte in nove načine promocije. Povezali pa smo se tudi s projektom T-lab, na katerega “Razvojni delavnici za turistične začetnike”, ki smo jo organizirali v času tabora, so uspešni podjetniki in akademiki mladim iz vse Slovenije in tudi prostovoljcem pomagali s svojimi idejami in nasveti in zgradili še en zelo pomemben most pretoka znanja iz starejših na mlade.

IMG_6311 Čistilna akcija v vinorodnem okolišu.

Vidite lahko, da smo tabor načrtovali in izvedli ob podpori vseh stebrov trajnosti, ki podpirajo naše mostove. S povezovanjem tujcev in domačinov, poznavalcev turizma in začetnikov, mladih in starih,…, smo skrbeli za družbeno trajnost. Z zasaditvijo mednarodnega eko vinograda smo začrtali smernice sonaravnega in ekološkega turizma. Z nasveti lokalnim ponudnikom in pomočjo pri načrtovanju prihodnjega poslovanja pa smo poizkušali razviti ekonomsko trajen model ponudbe turizma v zidanicah. Mislim, da toliko sinergij, združenih v devetih dneh trdega dela, zanimivih izletov in zabavnih večerov, res lahko prinese koristi na vseh straneh. In to je pravi turizem. Turizem, ki gradi mostove.

Mitja Lavtar, taborovodja

IMG_6371 Čiščenje zaraščenega vinograda.

Objave v medijih:

NeDelo

Dolenjski List

Vaš Kanal (video)

 

IMG_6253 Ekipa DMT